Teknikskydd?

Nu på senaste har det kommit mycket kritik mot teknikskydd främst genom Lotta Björes uttalande från Världscupen förra helgen. Hästen Admara 2 hade väldigt kvicka bakben på tävlingen som delvis skapades av dessa teknikskydd. Jag vet inte vad ni tycker men jag tycker att det är konstigt att teknikskydd är förbjudet på ponny och inte storhäst. Jag tycker även att det är lite av ett ”fusk” eftersom att hästen då höjer bakbenen.

Vi kan börja att prata om varför att skydden är så ”dåliga” för hästen. Dom täcker rund hela hästens kota med knäppning fram vilket skapar ett tryck i kotan men det värsta är att dom brukar placeras några centimeter ovanför kotan för att skapa extra tryck. Varför använda smärta på hästen när man långsiktigt kan träna på övningar som gör att hästarna kan aktivera bakbenen mer. Nedan skriver jag upp några av sådana övningar.

studs med varierad höjd: Att ställa upp en studsserie med fem block varav vartannat språng är högre och vartannat lägre får hästen att tänka.

Bommar: Sätt upp fem bommar med 120 cm avstånd från varandra (ponny 100 cm) på diagonalen med riktning mot medellinjen och fem bommar med 80 cm mellanrum (70 cm ponny) med riktning mot spåret. Bom övningarna får hästen att jobba under sig och tänka till genom att ändra steglängden så pass mycket.

Ridning på mjukt underlag som en äng gör att hästarna måste lyfta på benen och är en bra träning.

Rygga i uppförsbacke: Denna övning gör verkligen att hästen lägger stor vikt på bakbenen och bär upp sig, tänk på att det är en jobbig övning och den är inte till för omusklade hästar. Denna övning är speciellt bra då hästen får framåtbjudning och hållbar varierad träning i naturen för en hållbar häst.

IMG_8301

 

Kom ihåg att ge hästen beröm när den jobbar rätt. Dessa övningar gör att muskulaturen i ryggen ökar och då kan hästen använda mer rygg i hoppningen.

 

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>